Na co myslet při výběru technologií do novostavby?

Jste před zahájením stavby a přemýšlíte jaké technologie budou pro váš dům nejlepší, máme pro vás pár rad, které by vám mohly teď nebo třeba i v budoucnu pomoct.

Při výstavbě rodinného domu je klíčové vybrat správné technologie, zajistíte tak efektivní provoz domu, ale také dosáhnete nevídaného komfortu a úspor. Jste před zahájením stavby a přemýšlíte jaké technologie budou pro váš dům nejlepší, máme pro vás pár rad, které by vám mohly teď nebo třeba i v budoucnu pomoct.

Výběr hlavního topného systému

Při výběru vytápění chce většina lidí co nejvíce ušetřit, úspory však začínají již při volbě konstrukce a zateplení samotného domu. Málokoho pak napadne, že je důležitý i tvar domu, čím více je dům členitý, tím má více ochlazovaných vnějších ploch, a tedy vyšší tepelné ztráty.

Můžete nainstalovat sice úsporné tepelné čerpadlo, které slibuje jeho návratnost v průběhu pár let, nicméně nic není tak růžové, jak se může zdát. Pokud dům nebude dostatečně zateplený a bude mít velké úniky tepla, tak vás ani samotné tepelné čerpadlo nespasí a než se dočkáte jeho návratnosti, bude to trvat možná i desítky let. Musíte totiž také počítat s náklady na revize a servis, které taková specifická technologie bohužel vyžaduje. Proto doporučujeme se nejdříve zamyslet nad tím, jaký zdroj dává největší smysl? Na trhu je spousta různých druhů vytápění, slyšeli jste někdy například o elektrickém podlahovém vytápění v podobě folií, které nejenom, že díky jeho PTC technologii, šetří náklady na vytápění, skvěle funguje s různými akumulanty, ale také nepotřebuje v průběhu života žádný servis. Životnost takového systému je pak 30 let nepřetržitého provozu. Oblíbená kombinace s foliemi je využití krbu, nebo klimatizace jako druhotného zdroje vytápění, včetně využití energie z fotovoltaické elektrárny. Samozřejmě, není to nutností, ale v dnešní době je také důležité získat energetický štítek, tak myslete i na něj.

Rekuperace, pořídit či ne?

Rekuperace přináší do domů spoustu výhod. Mezi ně například patří přívod čerstvého vzduchu bez manuálního větrání, úspora při vytápění (u rekuperací se zpětným získáváním tepla), odvod vlhkosti a redukce alergenů a nečistot. Rekuperaci můžete mít centrální, kdy musíte počítat s extra náklady na celkovou vzduchotechniku domu, nebo decentralizovanou jednotku, kterou lze umístit přímo do fasády či ostění oken. Rekuperace je v podstatě styl větrání, akorát bez tepelných ztrát. Záleží jen na vás, jestli chcete do řízeného větrání investovat, ale v dnešní době se jedná o standard rodinných domů. Pár decentralizovaných jednotek vám bude do domu o velikosti 120 m2 bohatě stačit, a nemusíte se starat o žádné vzduchotechnické rozvody, samozřejmě je opět důležitý půdorys domu. Navíc, je možné na rekuperaci získat dotaci NZÚ. Nezapomeňte, že pokud stavíte pasivní dům, bez rekuperace se neobejdete.

Fotovoltaika na střeše, vyplatí se investice?

Vzhledem k tomu, že se svět už od roku 2021 potýká s jakousi energetickou krizí, určitě bychom doporučili investici do FVE zvážit. I když se může zdát, že se ceny elektřiny od roku 2024 už ustálily, nikdy nemáte jistotu, že tomu tak bude i dalších 30 let. Nevnímejte jen to, co se děje ve světe teď, přemýšlejte i do budoucna. Dům, který stavíte, asi nemáte v plánu během příštích pár let opouštět, a i když se může zdát investice do FVE velmi nákladná, není tomu tak. FVE o výkonu 10 kWp dokážete pořídit za krásných 300 000,- až 400 000,- a nezapomínejte na dotaci NZÚ, která vám náklady ještě sníží. I při dnešních cenách elektřiny se návratnost pohybuje okolo 7-10 let, v minulém roce by to bylo 5 let, záleží hodně na okolnostech.  Nicméně, při optimalizaci a řízení energií a všech technologií v domě návratnost můžete výrazně zkrátit.

Ostatní technologie v domě

Výše jsme zmínily technologie, jejichž výběr bude záviset zejména na tepelných ztrátách domu a jeho dispozici. Ale mezi technologie také patří například osvětlení, stínění, audiosystém, přístupový systém, zabezpečení a v podstatě vše, co má přívod elektrické energie. V takové běžné novostavbě určitě najdete osvětlení, stínění a nějaký základní zabezpečovací systém. Představte si, že máte 10 různých aplikací v telefonu, protože máte každou technologii od jiného výrobce, jednoduše řečeno, technologie spolu nijak nekomunikují, proto je také důležité zvážit nějakou řídící jednotku. Může to být například Loxone, ten má software tak propracovaný, že dokáže opravdu řídit skoro vše. Díky takovému systému jste schopni ušetřit nemalé finance. Na všechny funkce Loxone se můžete podívat tady. A pokud byste chtěli Loxone zažít na vlastní kůži, rezervujte si prohlídku v našem showroomu níže.

Rezervujte si termín